Taalfoutje? Bedankt!

Met deze ‘werkvorm sollicitatietraining’ kun je cursisten op een indrukwekkende manier het effect van taal en spelling op hun geloofwaardigheid laten ervaren. Deze activerende werkvorm heeft duidelijk meer effect dan een presentatie!

In het kort…

Doelgroep: in de huidige vorm geschikt voor een sollicitatietraining, maar variaties voor andere doelgroepen zijn gemakkelijk te maken.

Doel: Cursisten ervaren het effect van taal-, stijl- en spellingfouten op de geloofwaardigheid van een tekst. Het uiteindelijke doel is een attitudeverandering t.a.v. taal- en spellingfouten.

Materialen: Niet bestaand CV + motivatie van een loopbaanadviseur in twee varianten: één correct, en één met een aantal kromme zinnen, spelfouten en slordige opmaak, maar exact dezelfde inhoud.

Tijd:

Groepsgrootte: tot 20 deelnemers

Uitvoering

De trainer vertelt (zo nonchalant mogelijk, bijvoorbeeld voorafgaand aan de echte training) dat hij iemand ontmoet heeft die tegen een voordelig tarief mensen kan helpen bij het vinden van werk. Diegene vroeg of de trainer zijn CV wilde uitdelen. De trainer deelt de CV’s uit, maar geeft de helft van de cursisten een exemplaar met enkele spel- en taalfouten en slordige opmaak. Terwijl de cursisten dit bekijken, zet de trainer nog wat spullen klaar.

En? Lijkt dit je wat? Zou je met deze man in zee willen gaan?

Je zult zien dat de groep verdeeld is. De helft vindt deze man betrouwbaar (indrukwekkend CV) en de andere helft niet. Bij doorvragen blijkt dat de fouten de doorslag geven om iemand niet betrouwbaar te vinden. Dan komt de aap uit de mouw: de trainer heeft twee versies uitgedeeld…

Nabespreking

Conclusie: de inhoud van jouw presentatie / sollicitatiebrief of andere documenten kan teniet gedaan worden door fouten in de taal of de opmaak!

Mijn ervaring: totale verbijstering. Ogen zo groot als schoteltjes. Men kan nauwelijks geloven dat dit zoveel effect heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *