Motiverende Gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering is een methode om gedragsverandering te begeleiden. Deze methode is onmisbaar wanneer je als trainer, coach, adviseur, hulpverlener of leidinggevende met veranderende mensen werkt.

Motiverende Gespreksvoering geeft je inzicht in de werking van motivatie en weerstand, en geeft je (evidence based!) gereedschap om veranderende mensen te begeleiden. Motiverende Gespreksvoering is een respectvolle methode. Het gaat niet uit van dwang of manipulatie, maar zoekt verbinding met de waarden en drijfveren van de ander.

Wil je meedoen aan een cursus Motiverende Gespreksvoering, kijk dan hier.

Wat is Motiverende Gespreksvoering?

Motiverende Gespreksvoering is een veelgebruikte methode om mensen te helpen bij gedragsverandering. Met name in de gezondheidszorg heeft deze methode haar effectiviteit bewezen.

Sinds een aantal jaren wordt Motiverende Gespreksvoering steeds breder toegepast. De empathische en motiverende houding van Motiverende Gespreksvoering heeft namelijk in alle situaties waarin mensen begeleid worden bij gedragsverandering een positief effect.

Motiverende Gespreksvoering is geen geprotocolleerd keurslijf, maar is een methode die goed gecombineerd kan worden met andere methodes en therapieën. Het is een manier van omgaan met veranderende mensen, in combinatie met praktisch toepasbare communicatietechnieken om die verandering te stimuleren en te ondersteunen.

Verder lezen >>>

Motiverende Gespreksvoering leren

Motiverende Gespreksvoering is op allerlei niveaus te leren. Hieronder beschrijf ik mogelijke incompany leertrajecten. Ik bied ook enkele cursussen via open inschrijving.

Je kunt Motiverende Gespreksvoering op drie niveaus leren.

1. Basale kennismaking met de gesprekstechnieken is nuttig voor iedereen die wel eens met weerstand te maken heeft, maar voor wie gespreksvoering en gedragsverandering niet de kern van het werk is. Bijvoorbeeld een leidinggevende. Een training van één of twee dagen kan daarbij al heel effectief zijn, omdat dit een stimulans vormt om ook na de training te blijven oefenen.

Deze basistrainingen hebben een praktische insteek, waarbij de theorie in beknopte vorm via hand-outs wordt uitgereikt.

2. Beheersing van Motiverende Gespreksvoering is vooral nuttig voor mensen bij wie gespreksvoering en het begeleiden van gedragsverandering een belangrijk onderdeel van het werk is. Bijvoorbeeld hulpverleners, artsen, coaches en trainers. Een leertraject van meerdere dagdelen over een langere periode, met tussentijdse oefeningen, geeft daarbij het meeste resultaat.

Zo’n leertraject bestaat uit een combinatie van trainingen, oefeningen op de werkplek en zelfstudie van artikelen en delen van de literatuur.

3. Grondige beheersing van Motiverende Gespreksvoering is belangrijk als gedragsverandering en gespreksvoering de kern van je werk vormen. Bijvoorbeeld behandelaars, diëtisten, en sommige coaches. Zo’n leertraject wordt verspreid over een langere periode, en de deelnemers worden getraind om, ook na het leertraject, via intervisie hun kennis en vaardigheden op peil te houden.

Dit uitgebreide leertraject bestaat uit een combinatie van trainingen, literatuurstudie, oefeningen op de werkplek en intervisie.

Deze incompany leertrajecten worden altijd op maat gemaakt voor de doelgroep. Voor vrijblijvend advies, of voor een offerte kun je contact opnemen met Arie Speksnijder.

Voor trainers

Voor trainers is er een Training Motiverend Trainen via open inschrijving. Ben je een trainer? Kijk dan eens bij deze cursus.

De boeken over Motiverende Gespreksvoering zijn te bestellen via uitgeverij Ekklesia.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *