Werkvorm Roos van Leary

Een werkvorm met als eindresultaat dat deelnemers de Roos van Leary begrijpen, ervaren hebben, en kunnen toepassen! Met dank aan Irene Niessink.

In het kort…

De deelnemers oefenen in het communiceren vanuit verschillende posities op de Roos van Leary. Op die manier maken ze zich de inhoud eigen, en ervaren ze het effect van hun communicatie. De werkvorm zorgt ervoor dat de deelnemers zowel mentaal als fysiek actief zijn.

Uitvoering

Maak met tape de Roos op de vloer van de trainingsruimte. Plak de assen op de vloer, zodat er 8 vakken ontstaan. In elk vak leg je een korte beschrijving van het gedrag dat bij dit vak hoort. (Eventueel kun je voorafgaand aan deze werkvorm een korte presentatie geven over de Roos)

Eén van de cursisten brengt een casus in. Bijvoorbeeld: in een vergadering wil ik eens laten weten dat er niet teveel gekletst moet worden. De inbrenger kiest een positie in de Roos die past bij de manier waarop hij/zij de boodschap wil brengen. Een medecursist speelt de rol van collega, en dan gaan ze samen dansen door de Roos. A zegt de boodschap, B reageert en kiest de positie die hierbij hoort. Vervolgens experimenteert A door de boodschap op verschillende manieren (vanuit verschillende vakken) te brengen.

De rol van de trainer (eventueel medecursisten) is te zorgen dat de sprekers reageren volgens hun positie in de Roos, en hen eventueel in een andere positie te brengen als dat beter past bij de boodschap.

Het is van belang de vaart erin te houden, en niet te lang te reflecteren. Wissel de spelers regelmatig en geef de toeschouwers een actieve rol.

Op deze site vind je meer informatie over de Roos van Leary.

Nabespreking

De nabespreking vindt plaats tijdens de oefening. Belangrijke onderwerpen die je hierin kunt verwerken zijn:

  • Tegen roept tegen, samen roept samen op
  • Onder roept boven, en boven roept onder op
  • Goed en fout zijn niet absoluut, maar afhankelijk van de situatie
  • De Roos beschrijft geen persoonlijkheid, maar gedrag, je hebt een keuze
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *