De vijf elementen van succesvol ondernemen als trainer

Wat is succesvol ondernemen als trainer? Ik kom op vijf elementen die onmisbaar zijn voor iedere zelfstandige trainer. In dit artikel beschrijf ik die vijf elementen van succesvol ondernemen als trainer en laat ik je zien hoe ik ze zelf heb toegepast.

Succes is de mate waarin je slaagt je doelen te realiseren. Omdat doelen voor iedereen anders zijn, is ook succes voor iedereen anders. Voor mij is het in ieder geval meer dan ‘veel geld verdienen’. Ik wil ook betekenisvol zijn voor anderen en iets toevoegen aan de wereld. Volgens mij geldt dat voor veel trainers.

Ik heb daarom vijf elementen gekozen die bij mij passen, maar waarvan ik weet dat ook veel zelfstandige trainers dit belangrijk vinden.

Wil jij een zelfstandige trainer met een eigen trainingsaanbod worden? Kijk dan eens bij het leertraject ‘Ondernemen als trainer’.

checklist ondernemen als trainer

Klik hier voor een gratis checklist voor trainers die hun eigen trainingsaanbod willen ontwerpen en verkopen.

vijf elementen succesvol ondernemen

De vijf elementen van succesvol ondernemen als trainer

  1. Je doet waar je goed in bent en waar je plezier in hebt
  2. Je blijft jezelf en jouw bedrijf ontwikkelen
  3. Je voegt zichtbare waarde toe voor jouw klanten
  4. Je maakt winst
  5. Je neemt de tijd om van dit alles te genieten

1. Je doet waar je goed in bent en waar je plezier in hebt

Succesvol ondernemen als trainer kan alleen als je doet waar je goed in bent en waar je plezier in hebt. Als je trainingen geeft over iets waar je geen verstand van hebt, dan ben je in het beste geval een prutser en in het slechtste geval een oplichter.

Als je geen plezier hebt in wat je doet, ben je geen fijne trainer voor je klanten en houd je het niet lang vol. Natuurlijk zijn er altijd onderdelen van je werk die minder leuk zijn. Maar de kern van je werk moet iets zijn dat je met plezier doet. Eén van de beste cadeaus die jij aan de wereld kunt geven is dat je doet waar je goed in bent en waar je plezier in hebt. Je wordt er een prettiger mens door en je gaat op die manier echt het verschil maken voor de mensen die jouw trainingen volgen.

Als jij gaat doen waar je goed in bent, ga je meer verdienen. Dat geeft je ook de ruimte om anderen te laten doen waar zij goed in zijn. Ik heb zowel zakelijk als privé inmiddels een team van mensen om mij heen die werk voor mij doen waar zij beter in zijn dan ik.

2. Je blijft jezelf en jouw bedrijf ontwikkelen

Soms verlang ik ernaar dat een training helemaal af is. Maar als ie af is, ga ik er toch weer aan sleutelen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind om nieuwe werkvormen te proberen.

Bij succesvol ondernemen als trainer hoort ook voortdurende ontwikkeling. Leren en ontwikkelen is veel meer dan het volgen van een opleiding. Er zijn ondernemers die misschien nooit een opleiding volgen maar dagelijks experimenten, feedback krijgen en reflecteren. (By the way: Ik geloof dus ook niet zo in die verplichte puntensystemen voor opleidingen voor bepaalde beroepsverenigingen.)

Een succesvolle ondernemer is iemand die zich realiseert dat een product dat vandaag succesvol is, over een paar jaar misschien niet meer te verkopen is. Een succesvolle ondernemer is iemand die regelmatig nieuwe marketingstrategieën test. Als trainer kun je een ander niet verder brengen dan waar je zelf bent. Bij succesvol ondernemen hoort dus ook dat je tijd reserveert om jezelf en jouw bedrijf te blijven ontwikkelen.

Wat ik nu schrijf heeft vooral te maken met de noodzaak, maar de meeste ondernemende trainers vinden het ook gewoon leuk om zichzelf en hun bedrijf te blijven ontwikkelen. Bij mij ploppen de ideeën voortdurend op en het is heerlijk om af en toe tijd te nemen om weer eens wat nieuws te leren of een nieuw product te ontwikkelen. Als je dat herkent, dan weet je dat je een belangrijk aspect van ondernemerschap in je hebt.

3. Je voegt zichtbare waarde toe voor jouw klanten

De diensten van een ondernemer, zoals jouw trainingen, zijn alleen geld waard als je daarmee waarde toevoegt voor jouw klanten. Nadat je hebt vastgesteld waar je goed in bent en waar je plezier in hebt, ga je dus kijken op welke manier jij daarmee waarde toe kunt voegen.

En ik kan je nu alvast één gouden tip geven: De toegevoegde waarde van een trainer is nooit ‘kennis’. Op jouw vakgebied is veel meer kennis gratis beschikbaar dan je zelf ooit kunt bevatten. De toegevoegde waarde van een trainer ligt in het kunnen vertalen van die kennis naar klanten, zodat ze dit kunnen gaan toepassen. Jouw trainingen zijn waardevol als je mensen kunt helpen een probleem op te lossen of een doel te bereiken. Een belangrijk onderdeel van het leertraject ‘Ondernemen als trainer’ is dus dat je helder gaat krijgen welke waarde jij toevoegt en voor wie.

Jouw toegevoegde waarde kan heel groot zijn, maar als je onzichtbaar bent kun je niet succesvol ondernemen als trainer. Jouw klanten moeten je wel kunnen vinden. Een goed vindbare website waarop je jouw toegevoegde waarde duidelijk maakt, is daarom superbelangrijk.

4. Je maakt winst

Je bent pas ondernemer als je winst maakt. Je moet winst maken om ook in de toekomst te blijven doen wat je doet. Als jij nu nog in loondienst werkt  dan kan het zijn dat je ‘winst maken’ onprettig vind klinken. Jouw salaris was altijd min of meer vanzelfsprekend en ‘geld’ hoort misschien niet echt bij jouw kernwaarden. Dat was voor mij ook zo toen ik mijn onderneming startte. Maar ik ben daar echt anders naar gaan kijken.

Winst maakt het mogelijk door te gaan met wat belangrijk voor jou is. Winst geeft je, als je voldoende over houdt, de ruimte om te investeren in jouw ontwikkeling of in je bedrijf. Het geeft je de ruimte om reserves op te bouwen voor later. Het geeft je ook de ruimte om andere leuke dingen te doen, zoals op vakantie gaan of tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt. Je kunt er ook voor kiezen een deel van je tijd of geld weg te geven aan anderen. Om winst te kunnen maken moet je zorgen voor voldoende omzet en voor beheersing van je kosten.

5. Je neemt de tijd om van dit alles te genieten

Veel ondernemers kiezen voor het ondernemerschap vanwege de vrijheid. Maar ik zie ook ondernemers die na verloop van tijd een slaaf worden van hun eigen bedrijf of van hun klanten. Jouw succes als ondernemer is pas compleet als je in balans leeft. Hoe die balans eruit ziet, is heel persoonlijk. Bij ‘tijd om te genieten’ denk ik niet alleen aan vakanties. Voor mij is het belangrijk dat iedere week in balans is en dat ik kan genieten van álles wat ik doe. Er is dan tijd om uitvoerend werk te doen, tijd om iets nieuws te ontwikkelen, tijd voor mijn vrouw en kinderen, tijd voor vrienden, tijd om in de tuin te werken en tijd om boeken te lezen. Van al die dingen wil ik genieten door ze aandachtig te doen.

Tijd overhouden is geen luxe, maar absolute noodzaak. Als je alleen maar uitvoerend werk doet, maak je op korte termijn veel winst. Op de lange termijn leid je alleen maar verlies. Jouw relaties lijden daaronder. Omdat je jezelf niet meer ontwikkelt, krijg je minder plezier in je werk en gaat ook je bedrijf achteruit. Een succesvolle ondernemer kan prioriteiten stellen en keuzes maken. Persoonlijk geloof ik dat het succes van mijn bedrijf vooral te maken heeft met de niet-declarabele uren die ik maak!

Leuk Arie! En hoe ziet dat succesvol ondernemen als trainer er bij jou uit?

Die vraag krijg ik regelmatig en ik begrijp dat het belangrijk is er wat over te vertellen. In het leertraject ‘Ondernemen als Trainer’ zal ik veel van mijn persoonlijke ervaringen delen. In dit artikel wil ik het kort houden:

  1. Kwaliteit en plezier: Ik hou van het trainersvak, vooral als ik zie dat mijn deelnemers iets kunnen waar ze trots op zijn. Ik sta dagelijks op met zin om aan de slag te gaan. Ze zeggen dat ik een deskundige, integere en betrokken trainer ben die zichtbaar plezier beleef aan mijn vak.
  2. Ontwikkeling: Ik ben iemand die op allerlei manieren kan leren. Ik lees veel boeken en luister naar podcasts. Mensen die mij kennen zeggen dat ik erg goed ben in het meteen vertalen van inzichten naar acties. Maar het meeste leer ik door af en toe wat nieuws te ontwikkelen of te gaan doen. Ook gesprekken met collega’s en klanten stimuleren mijn ontwikkeling. Ik heb veel tijd nodig voor reflectie. Dat doe ik door te wandelen of te schrijven.
  3. Zichtbare toegevoegde waarde: Mijn toegevoegde waarde is dat ik in mijn trainingen echt naar toepassing in de praktijk toe werk. Verder ben ik een opleidingskundige, dus ik voer niet alleen trainingen uit, maar kan ook goed analyseren en adviseren wat nodig is, ook naast een training.
  4. Winst: mijn winst (omzet min kosten; vergelijkbaar met bruto salaris) lag de laatste jaren rond vier keer modaal en is al negen jaar op rij gegroeid. In mijn beginjaar 2010 was mijn winst overigens nihil. Ik had een omzet van € 3.000 door twee klusjes die ik naast mijn baan had gedaan.
  5. Tijd om te genieten: Ik ben altijd bezig, maar heb nooit haast. In de schoolvakanties (12 weken per jaar) plan ik sowieso geen trainingen en daarbuiten maximaal drie per week. Op die manier kan ik mijn werk met aandacht doen, maar heb ik ook voldoende tijd om nieuwe dingen te ontwikkelen, om te schrijven, om in mijn tuin te werken en om tijd door te brengen met het gezin, familie en vrienden. Op een thuiswerkdag houd ik meestal 2 uur middagpauze en kun je me naar het zwembad zien fietsen of in de tuin zien werken.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *