Tekenen voor Trainers

Tekenen voor trainersDit gastblog tekenen voor trainers is geschreven door Dagmar Vriends. Vorig jaar volgde ik zelf bij haar de training ‘Teken je boodschap’. Ik was niet alleen enthousiast over wat ik daar leerde, maar ook over de manier waarop Dagmar dit aanbiedt. In dit blog krijg je praktische tips die je meteen kunt toepassen en verderop lees je hoe je met korting de training ‘Teken je Boodschap‘ kunt volgen!


Dagmar Vriends over tekenen voor trainers:

“Ik twijfelde: ‘Trainen, is dit het nou?’ Het trainen voelde als een playlist die te lang op repeat staat. Er moesten nieuwe ingrediënten worden toegevoegd om het weer aantrekkelijk en inspirerend te maken. Toen ik vier jaar geleden zocht naar nieuwe manieren om training te geven, kwam ik met het tekenen in aanraking.”

“Ik raakte er al snel aan verslaafd. Ik verslond boeken, YouTube filmpjes en trainingen, elke dag was ik er mee bezig. Ik vond het gewoon zo onwijs leuk om te merken hoe snel creativiteit zich ontwikkelt en hoeveel impact plaatjes hebben! Ik ging meer en meer in beelden denken en die beelden kon ik steeds gemakkelijker op de flip over zetten! Ik paste het tekenen inmiddels in al mijn trainingen toe. Ikzelf was opnieuw geïnspireerd en het effect op deelnemers was enorm.

Mensen begrepen mijn uitleg van de theorie beter, maakte foto’s als hand-out en ik vond het trainen weer boeiend. Want mijn trainingen hadden meer impact en daarom was ik ooit als trainer om begonnen. Impact maken op mensen, om bij te dragen aan iemands kwaliteit van leven. Uiteindelijk besloot ik om zelf trainingen aan te gaan bieden in het tekenen. Dat was het begin van mijn bedrijf: Teken je boodschap.”

“Toen ik trots vorig jaar aan mijn tekendocente van de middelbare school vertelde dat ik nu tekentraining geef, lachte ze vriendelijk. Ze dacht dat ik een grapje maakte. Logisch: ik kon ook echt niet tekenen, ik was daar ook volledig van overtuigd tot een aantal jaar geleden! Inmiddels weet ik beter, iedereen kan tekenen en het is zelfs binnen een dag te leren! Het gaat ook niet om of je mooi kan tekenen, maar om je boodschap die je ondersteunt met een beeld. De deelnemer heeft behoefte aan een plaatje naast het praatje, aan een kapstok waar ze de theorie aan kunnen ophangen. Een beeld bij een ingewikkeld proces kan helpen om de route te snappen en een getekend dagprogramma geeft een beeld van de dag dat ook zichtbaar blijft.  Tekenen voor trainers is hartstikke nuttig en leuk!”

tekenen voor trainers: vijf eenvoudige tips

  1. Koop goede markers, voor verschillende kleuren en je wilt dat ze niet doordrukken of vlekken (aanrader: Neuland markers).
  2. Zet kleur alleen effectief in, te veel kleur leidt af van de essentie van de boodschap.
  3. Teken je letters met aandacht en kies voor hoofdletters zodat je een duidelijke en leesbare schrijfstijl creëert.
  4. Kijk uit voor ‘open rondjes’ en schetsen met krasjes en haakjes. Zorg dat vormen netjes gesloten zijn, dan ziet een tekening er al snel netjes en professioneel uit.
  5. Trek wanneer een flap klaar is een kader om de inhoud ervan om het zo helemaal af te maken.

Wat het mij als trainer heeft opgeleverd door te tekenen tijdens mijn trainingen:

  • Ik ben meer to the point en gestructureerd! Einstein zei: “If you cannot explain it simply, than you don’t understand it well enough.” Tekenen dwingt mij om mijn verhaal concreet te maken al in de voorbereiding, anders kan ik het niet tekenen.
  • Mijn trainingen hebben meer impact omdat mijn deelnemers letterlijk een beeld hebben als basis waaraan de essentie, de theorie en de uitleg worden opgehangen. Ze maken zelfs foto’s van de tekeningen als naslagwerk.
  • Ik vind het trainen weer opnieuw leuk het maakt mij en de training creatiever, kleurrijker, interactiever en speelser.

Dagmar Vriends

Ik heb met Dagmar afgesproken dat jij als lezer van dit blog 10% korting krijgt wanneer je je inschrijft voor één van de (online) trainingen op haar website. Je krijgt deze korting wanneer je Bridge2learn invult als kortingscode.

Tekenen voor Trainers