Hoe kun je de namen van deelnemers onthouden?

Ik werkte nog in de verslavingszorg toen ik op een dag de keuze maakte om de namen van alle cliënten waar ik mee werkte te onthouden. Die keuze maakte ik niet zomaar. Dit ging er aan vooraf…

Op een dag liep ik de kantine in om te lunchen. Ik ging aan tafel zitten bij een cliënt met wie ik die week een eerste gesprek had gevoerd over studie en reïntegratie. Ik begroette hem en noemde daarbij zijn naam.

Op dat moment begon hij te huilen. In het gesprek dat volgde, vertelde hij over zijn moeilijke leven en dat het hem raakte dat ik zijn naam onthouden had. Diezelfde week zat ik in een bijeenkomst met de directeur van de organisatie en hij wist mijn naam niet meer.

Op dat moment realiseerde ik mij hoe zoiets kleins, het onthouden van een naam, je het gevoel kan geven gekend te zijn. Toen nam ik het besluit dat ik voortaan de namen zou onthouden van alle cliënten waar ik op dat moment mee werkte. Dat waren er zo’n 200. Ik oefende dit heel bewust en het lukte in vrij korte tijd.

Later werd ik opleidingsadviseur en trainer en heb ik deze keuze volgehouden. Ik wil de namen kennen van de mensen met wie ik werk. Ik wil laten merken dat mijn deelnemers belangrijk voor me zijn. Dat ze méér zijn dan mijn inkomensinfuus, de traptreden van mijn loopbaan of het applaudiserende publiek dat mijn ego streelt.

Dat is mijn reden. En wat is de jouwe? De reden waarom je de namen van jouw deelnemers wilt onthouden, is namelijk heel bepalend. Zoveel te belangrijker dit voor je is, zoveel te groter de kans dat het je gaat lukken.

Het begint met een keuze.

Misschien heb jij jezelf aangepraat dat je slecht bent in het onthouden van namen en probeer je iedere training jouw gelijk te bewijzen.

Geloof jezelf niet langer! Jouw geheugen is het probleem niet. Jouw geheugen kan veel meer dan je denkt.

Het begint met een keuze om je gedrag in lijn te brengen met je identiteit als trainer. Want alleen als je het echt belangrijk vindt, gaat het je lukken.

Het is niet alleen een keuze, maar ook een vaardigheid.

Als jij redenen hebt om de namen van je deelnemers te onthouden, helpt het enorm als je ook een aantal geheugenttechnieken kent waardoor het gemakkelijker voor je wordt.

Die technieken zijn er en ze zijn eenvoudig te leren. Het vraagt alleen wat tijd en bewuste oefening. Deze checklist namen deelnemers onthouden kan je daarbij helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *