Een ondernemer rekent op een crisis

Ik schrijf dit artikel in april 2020. We zitten midden in een crisis.  Je probeert als ondernemende trainer misschien nog wat online te trainen. Maar dat lukt niet bij alle trainingen en sommige klanten willen dit ook helemaal niet. Je maakt je waarschijnlijk zorgen over de toekomst. Hoe lang gaat dit duren? Kan ik de hypotheek of de huur wel blijven betalen?

Ik deel je zorgen. De toekomst is onzeker en niemand kan vertellen hoe dit afloopt. Maar laten we eerlijk zijn: Op dit moment is de toekomst net zo onzeker als een half jaar geleden! We dáchten alleen maar dat we de toekomst konden voorspellen.

Ik dácht dat ik wist hoeveel omzet en winst ik kon maken. Ik dácht dat ik plannen kon maken en dat die plannen bijna altijd ook werkelijkheid werden. Maar eigenlijk was alles toen net zo onzeker als nu. We waren ons daarvan alleen minder bewust.

We zijn ons nu bewust geworden van een onzekerheid die er altijd al was

Mijn rijinstructeur zei vaak tegen me: “Arie, je moet het onverwachte verwachten.” De eerste keer dat hij dat zei, was toen we in Gouda langs een zijstraat van rechts reden. Ik kon die straat niet inkijken, maar ik moest van hem zo langzaam rijden dat áls er een auto uit zou komen, ik op tijd kon remmen.

Daar moet ik nu vaak aan denken. Als ondernemer kun je namelijk ook het ‘onverwachte verwachten’. Je kon niet weten dat déze crisis ineens uit een zijstraat zou komen. Afgezien van enkele virologische doemdenkers verwachtte niemand dat. Maar dát er een keer een crisis zou komen, dat had je kunnen weten.

 • Jouw concurrenten kunnen je grootste klanten bij je wegkapen
 • Je kunt ernstig ziek worden of een ongeluk krijgen
 • Het verlies van een geliefde kan jou volledig lam leggen
 • De vraag naar jouw trainingen kan wegvallen om redenen die je nu nog niet kent
 • Een familielid kan plotseling ernstig ziek worden en jouw zorg nodig hebben
 • Er kan een oorlog uitbreken
 • Je kunt een zakelijke investering doen die helemaal verkeerd uitpakt
 • En… er kan een Coronapandemie uitbreken

Dit is een realistisch rijtje van crisissen die iedere ondernemer (ieder mens) kunnen treffen. Iedereen die mij kent, weet dat ik een optimistisch mens ben en dat ik altijd kansen en mogelijkheden zie. Maar zelfs een optimist moet erkennen dat de kans om tenminste één keer zo’n crisis mee te maken vrij groot is.

Een crisis is op zichzelf al een ramp, maar als je dan ook meteen in financiële problemen komt, heb je een dubbele ramp. In loondienst kun je misschien vertrouwen op een werkgever die je doorbetaalt of een instantie die jou een uitkering geeft. Maar als ondernemer heb je dat vangnet niet.

Je weet als ondernemer dus twee dingen:

 1. Er komt in mijn leven een keer een crisis
 2. Die crisis heeft waarschijnlijk gevolgen voor mijn financiën

Op die crisis kun je je moeilijk voorbereiden. Het leven geeft ons allemaal onze portie. Maar op de financiële gevolgen kun je je wél voorbereiden. Daarvoor hoef je geen mega-inkomen te hebben of extreem zuinig te zijn. Je hoeft ook geen accountant of investeringsexpert te zijn. Het is eigenlijk heel eenvoudig.

Ik laat je graag de methode zien waardoor ik enigszins voorbereid was op de financiële gevolgen van deze crisis. Ik heb deze Profit-Firstmethode jaren geleden van Femke Hogema en Mike Michalowicz geleerd. Later heb ik de methode enigszins aangepast aan mijn eigen situatie en wensen. Hoe ik dat nu doe, ga ik in het volgende artikel (zie de link onderaan dit artikel) stap voor stap aan je uitleggen, zodat jij het ook kunt toepassen.

Misschien staat je hoofd er nu niet naar om met een andere financiële methode te gaan werken. Maar ik raad je echt aan om deze methode te gaan gebruiken. Het nut van dit ‘cashflowmanagementsysteem’ gaat veel verder dan financiële crisisbestendigheid.

Dit is wat ik ervaren heb, sinds ik met deze aangepaste Profit-first-methode ben gaan werken:

 • Je hebt op ieder moment inzicht in de financiën van jouw onderneming.
 • Je krijgt grip op je kosten, waardoor jouw onderneming meer winst gaat maken.
 • De belastingaanslag wordt een feestje waar je ook nog wat aan over houdt.
 • Je bouwt, bijna ongemerkt, een buffer op zodat jouw onderneming tegen een crisis kan

In twee woorden: deze methode geeft je inzicht & rust.

Wil je weten hoe deze methode werkt?

In het volgende artikel geef ik uitleg over het financieel systeem waar ik mee werk.

NB: ik wil met dit artikel iedere ondernemer prikkelen om financieel zorgvuldig te ondernemen. Ik wil niet zeggen dat ondernemers die nu in financiële problemen komen dat aan zichzelf te danken hebben. Dat mag iedere ondernemer voor zichzelf bepalen. Iedere situatie van iedere ondernemer is anders.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *