Eén van de deelnemers aan mijn trainersopleiding had zojuist een minitraining gegeven. De deelnemers leerden in deze minitraining hoe ze een toespraak uit het hoofd konden leren. Daarvoor was nodig dat ze de tekst in blokken verdeelden.

Toen vroeg één van de deelnemers: “Maar hoe kies je dan die blokken? Waar maak je de knip?”

De trainer antwoordde: “Ja ehh, dat moet je aanvoelen.”

De deelnemer riep meteen met een lichte wanhoop in haar stem: “Maar ik voel nog helemaal niks!”

Die feedback vond ik ongelooflijk treffend. Het was niet alleen feedback aan deze collega-trainer. Deze feedback bevat een inzicht voor iedere expert die trainingen geeft.

Jouw deelnemers kunnen nog niet voelen wat jij voelt.

En toch hoor ik deskundigen soms zeggen: “Dat moet je aanvoelen.” Hoe komt dat? Jij, als ervaren deskundige, kunt putten uit honderden ervaringen, technieken en methodes. Jij kunt iedere situatie razendsnel en grotendeels onbewust analyseren op basis van jouw ervaring en kennis en er dan de juiste aanpak op loslaten. Als expert weet je dat de werkelijkheid te complex is voor één standaardaanpak.

Maar je bent iets belangrijks vergeten.

Je bent vergeten dat jij op je gevoel of intuïtie kunt vertrouwen omdat je ooit, in kleine stappen, eenvoudige methodes en technieken hebt geleerd. Jouw intuïtieve aanpak is grotendeels het gevolg van jouw leerervaringen. Een beginner heeft die ervaring nog niet.

Een beginner voelt nog niks, maar heeft houvast nodig.

Als jij beginners traint, zeg dan dus nooit dat ze moeten aanvoelen hoe ze iets moeten aanpakken. Maar geef ze houvast. Geef ze een stappenplan, een model of een checklist. Zelfs als jij weet dat dit misschien te simpel is. Zo ben jij ook ooit begonnen.

De uitdaging van het trainersvak is niet dat je anderen theorie uitlegt, of dat je anderen vertelt wat ze moeten doen. Dat kan vrijwel iedereen. Je bent pas een trainer als je mensen stap voor stap kunt helpen om jouw uitleg te onthouden, te begrijpen en toe te passen. 

Als je frustratie voelt omdat jouw deelnemers om houvast vragen en jij hen dat niet kunt geven, zou dat ook een signaal kunnen zijn dat je jouw trainingsinhoud nog concreter kunt maken.

In de trainersopleiding leer je hoe je dat kunt doen.