Een trainer die zelfstandig ondernemer werd

ondernemen als trainerHet was 25 januari 2010. Ik stapte als loondienstmedewerker in de auto en kwam een uur later als zelfstandig ondernemer thuis. Het stelde maar weinig voor. Toen ik vroeg waarom ik zo snel klaar was, riep de medewerker van de Kamer van Koophandel door de kantoortuin naar zijn collega’s: “Hé, ik heb hier iemand die zich voorbereid heeft!

Vanaf dat moment stond ik ingeschreven als zelfstandig ondernemer. Het voelde stoer om een eigen bedrijf te hebben. Ik maakte in dat eerste jaar ongeveer drieduizend euro omzet terwijl ik ook een baan van 32 uur had. Daar was ik trots op, want dat had ik toch maar mooi verdiend naast mijn salaris. Ik stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar…

Ik was nog niet zelfstandig, en ik was nog geen echte ondernemer.

In de jaren daarna werkte ik af en toe als freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Voor een assessmentbureau, een hogeschool en voor ICM opleidingen en trainingen. Jaar na jaar steeg mijn omzet. Ieder jaar zag ik nieuwe kansen en ik pakte ze. Ik leerde van iedere opdracht.

Ik was nog niet zelfstandig en ik werd al iets meer ondernemer.

checklist ondernemen als trainer

Klik hier voor een gratis checklist voor trainers die hun eigen trainingsaanbod willen ontwerpen en verkopen.

Ik ging één dag minder in loondienst werken. Ik begon voorzichtig een eigen product te ontwikkelen: ‘Omgaan met weerstand’ voor trainers. In 2012 verkocht ik mijn eerste open workshop en meteen daarna ook een incompany workshop. Daarnaast bleef ik opdrachten voor anderen uitvoeren. Met die assessments ben ik gestopt, want ik wilde vooral trainingen geven. Dat was mijn eerste keuze om ergens mee te stoppen als ondernemer. Spannend, want er stonden toen nog geen nieuwe trainingsopdrachten voor me klaar.

Ik was een klein beetje zelfstandiger geworden en werd nog meer ondernemer.

In 2014 nam ik ontslag uit loondienst. Weer zo’n spannende stap. Kon ik die drie dagen salaris wel missen? Wat nu als het niet zou lukken? Ik genoot met volle teugen van de extra tijd en ontwikkelde nieuwe producten en experimenteerde met marketing. In het eerste jaar verdiende ik al meer dan mijn salaris in loondienst en dat gaf me vertrouwen om door te gaan.

Ik was zelfstandig geworden en voelde me nu ook steeds meer ondernemer.

ICM, waar ik als freelancer voor werkte, is een fantastisch bedrijf met leuke mensen. Maar uiteindelijk voerde ik daar meestal trainingen uit die anderen voor mij bedacht hadden. Mijn eigen klanten vroegen echt naar mij, terwijl de klanten van ICM nog niet wisten wie ze als trainer zouden krijgen. Daarnaast verdiende ik met mijn eigen trainingen per dag veel meer dan met freelance-opdrachten. Opnieuw besloot ik een stukje omzet los te laten, terwijl daar nog niet iets anders tegenover stond. Ik nam afscheid van ICM. Opnieuw werd deze keuze bevestigd door zowel toegenomen werkplezier als toegenomen omzet. Sinds dat moment haal ik mijn volledige omzet (tussen twee en drie ton per jaar) uit eigen opdrachten voor organisaties en deelnemers die voor mijn open trainingen gekozen hebben.

Ik ben nu echt zelfstandig én ik ben nu ook een ondernemer. Dat is geen eindstation, want ik zal m’n leven lang blijven leren en ontwikkelen. Ik hou van het ondernemerschap en ik hou van het trainersvak. Ik zie genoeg kansen om verder te leren en te groeien. De vraag is niet of ik verder kan groeien, maar hoe ik dat zal doen.

Waarom vertel ik je dit?

1. In de eerste plaats wil ik je laten zien dat je niet in één keer ‘zelfstandig’ of ‘ondernemer’ hoeft te zijn. Je bent niet van de ene op de andere dag een ondernemer met een volledig eigen trainingsaanbod dat ook nog eens goed verkoopt. Gezonde groei is volgens mij een gestage, stapsgewijze groei. Alle stappen die ik gezet heb, hebben daaraan bijgedragen. Ze waren goed voor dat moment. Ze brachten me vanzelf weer bij een volgende stap. Iedere trainer-ondernemer heeft een unieke weg te gaan en doet dat ook in een eigen tempo.

2. Ik wil je ook laten zien dat groei alleen maar mogelijk is als je keuzes maakt. Als je durft los te laten wat je eerder deed. Wat vorig jaar voor jou een goede stap was in ondernemerschap, kan vandaag een belemmering vormen om verder te groeien. Verwacht bijvoorbeeld niet dat jouw bedrijf echt gaat groeien zolang je nog bijna fulltime in loondienst blijft werken. En als je al je tijd besteed aan freelance-opdrachten, kom je niet toe aan het ontwikkelen en vermarkten van jouw eigen trainingsaanbod.

3. Je oogst naar de mate waarin je investeert. Het succes van mijn bedrijf zit in de niet-declarabele uren die ik maak. Dat is het lezen van boeken, het sparren met andere ondernemers, uit het raam staren en dromen, het volgen van trainingen en vooral de tijd om nieuwe producten te ontwikkelen. Als ik daarmee stop, verlies ik het plezier in mijn werk en wordt mijn bedrijf ook minder succesvol. Als je ondernemer wil worden, moet je bereid zijn te blijven investeren. Maar waarschijnlijk vind je dat ook gewoon leuk om te doen.

Dus: als de belastingdienst jou een ‘zelfstandig ondernemer’ noemt, betekent dat nog niet dat je ‘zelfstandig’ en ‘ondernemend’ bent. Dat hoeft ook niet. Als jij er plezier aan beleeft om, zonder eigen trainingsaanbod, opdrachten voor anderen uit te voeren, dan moet je dat lekker blijven doen. Maar als je een persoonlijke missie hebt, of als je rond zou willen komen van jouw eigen trainingsaanbod, dan is het misschien goed om een volgende stap te zetten in jouw ontwikkeling.

Voor iedere trainer die zelfstandig én ondernemend wil worden, heb ik dit leertraject ontwikkeld. Je krijgt begeleiding bij het ontwikkelen en vermarkten van een eigen trainingsaanbod.